вівторок, 27 жовтня 2015 р.

 Ми з учнями 8-В класу на осінніх канікулах відвідали музей української домашньої ікони XVII-XX ст., що знаходиться у «Замку Радомисль». Він є єдиним у світі музеєм домашньої ікони, найбільшим музеєм ікон у Східній Європі, а експозиція предметів християнського мистецтва «Душа України» – найбільшою християнською експозицією в країні. Музей створений лікарем та громадським діячем Ольгою Богомолець, яка за 15 років зібрала і зберегла від знищення понад 5000 домашніх образів з усіх куточків країни.

Наша екскурсія розпочалася з невеличкої зали, де ми побачити фотографії споруди до реставрації.
У другій залі знаходяться домашні іконостаси, писані на полотні та колекція українських плетених амфор.
У третій – галерея домашніх ікон з різних регіонів України, які мають свої особливості та відмінності залежно від місцевості, де вони писалися.
В четвертій залі зібрані образи Пресвятої Богородиці, привезені з усіх куточків країни.
В п’ятій ми побачити унікальні ікони, писані темперою – особливою фарбою.
Із цієї зали ми пройшли  сходами у дзвіницю, а по дорозі побачили продовження експозиції – Михайлівський поверх, Миколаївський поверх, каплицю Богородиці з Веселкою і вежу зі дзвоном.
Коли повернулись донизу – потрапили в шосту залу. Це єдина зала, де зібрані ікони, що колись знаходилися у церквах, а також старовинна кам’яна ікона Святого Миколая ХІІ ст. та ікона за збереження царської родини. Ця зала називається Обрядовою і в ній відбувається реєстрація шлюбів.
Перлиною замку є Концертна зала для камерної музики, яка, згідно з результатами акустико-балістичної експертизи, відповідає найвищим європейським стандартам.
 
 Пройшовши виставковими залами «Замку Радомисль», ми потрапили в ландшафтний парк, який   за своїми природними характеристиками є одним з найдивовижніших місць в Україні.


Після невеликої прогулянки ми  з учнями відвідали «папірню» Києво-Печерської Лаври, де налагоджено процес ручного виготовлення паперу. Він аналогічний тому, на якому 400 років тому православні монахи друкували свої перші книги.
Фабрика з виробництва паперу має все обладнання, яке використовувалося у XVII столітті, а також друкарський верстат для нанесення тексту на готові аркуші.
 
Учні мали змогу відчути себе справжніми майстрами з виготовлення паперу.
Задяки цій екскурсії ми з учнями  поринули в глибину віків та пізнали найпотаємніші куточки духовності українського народу!

Немає коментарів:

Дописати коментар