четвер, 5 листопада 2015 р.


Вільна трибуна 

"Визволення Київської області від німецько-нацистських загарбників" 

На цьому тижні в школі було проведено ряд заходів присвячених Дню визволення м.Києва та Київської області від німецько-нацистських загарбників. Зокрема, учень 8-В класу Бутко Дмитро підготував доповідь з даної тематики. 

«День визволення Києва від нацистської окупації – особливий і пам’ятний. У ньому – наша гордість за подвиги визволителів і біль за загиблих. Кожен метр землі окроплений кров’ю визволителів. Багато братських могил залишилося на нашій землі.

Ми ніколи не повинні забувати ті трагічні дні окупації нашої країни, коли гинули сотні і тисячі мирних жителів, подвиги воїнів, які героїчно виборювали перемогу» - такими словами розпочав свою розповідь учень.


Протягом півтора місяця війська 1-го Українського фронту, за підтримки партизан, мирного населення готувалися до визволення столиці України. Місто було визволене в ході Київської наступальної операції, що тривала з 3 по 13 листопада 1943 року. Але сам процес визволення від гітлерівської окупації Київської області розтягнувся майже на півроку - до 4 лютого 1944 року.
Розпал битви за Україну розпочався восени 1943-го. Розгром німецько-фашистських військ під Сталінградом і блискуча перемога Червоної Армії у Курській битві поклали початок масовому вигнанню гітлерівських загарбників з радянської землі.
3 листопада радянські війська перейшли в рішучий наступ. Після запеклих боїв вони 6 листопада визволили столицю України.
Звільнивши Київ, війська 1-го Українського фронту продовжили військову операцію  щодо звільнення Київської області. В ході наступальної дій були визволені: 5 листопада - Боярка, 6-го - Ірпінь, Васильків, 7-го гвардійці генерала П.С. Рибалка оволоділи Фастовом, 8 листопада були звільнені Макарів і Обухів. Розвиваючи наступ, наші війська 9 листопада визволили Бородянку, 11-го - Іванків, 15-го - Поліське, 17 листопада – Чорнобиль.
Але з 8 листопада почалися сильні контратаки німецьких військ на фронті від Фастова до Дніпра. Ворог намагався знову захопити Фастів – важливий залізничний вузол,  вийти в район Києва і в тил військам 1-го Українського фронту. Бої були надзвичайно тяжкими. Окремі населені пункти по кілька разів переходили з рук в руки.
У грудні німецька 4-а танкова армія двічі намагалася прорватися до Києва в смузі 60-ої армії, але радянські війська відбили натиск ворога. У результаті майже півторамісячних боїв ворог просунувся в київському напрямі всього на 35-40 км, його ударне угруповання було виснажене і знекровлене. В результаті Київської оборонної операції війська 1-го Українського фронту зірвали плани ворога знов оволодіти Києвом і відновити оборону по Дніпру.
В ході запеклих боїв 29 грудня наші війська оволоділи Сквирою, на початку 1944 року були визволені Володарка (1 січня), Тетіїв (3 січня), 4 січня - Біла Церква і Ставище, 5-го – Тараща, 7 січня - Кагарлик, Ржищів, Рокитне.
На території Київщини відбулася одна з найбільших операцій Великої Вітчизняної війни – Корсунь-Шевченківська битва, здійснена 1-м і 2-м Українськими фронтами з 23 січня по 17 лютого 1944 року, під час якої було оточено і розгромлено велике угруповання ворога у складі 10 дивізій і 1 бригади, знищено 50 тис. і взято в полон 18 тис. гітлерівців. Німецькі загарбники були повністю відкинуті від Дніпра в його середній течії. В ході операції 31 січня було звільнено від окупантів Миронівку, 3 лютого - Богуслав.
Свій вклад у спільну справу розгрому ворога внесли сини й дочки Київщини.  157 уродженцям області – воїнам Червоної Армії, підпільникам і партизанам було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.  67 Героїв загинули в боях, 54 удостоєні високого звання посмертно.
З глибокою вдячністю і скорботою ми схиляємо голови перед тими, хто наближав світлий день Перемоги. За ратний подвиг, за мужність і героїзм, за відданість Батьківщині ми щиро вдячні воїнам-визволителям, які власним життям заплатили за мир і щастя сьогодення.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар